Psikolog
Begüm Azak
30 Eylül 2024
Bazen içimizin daraldığı, bir şey olacakmış hissi ya da göğsümüzün tam ortasına koca bir yumru oturduğu anlar olabiliyor. Böyle anlarda rahatsız olduğumuz hislerin sebebini kendimize açıklayamayabiliyoruz. Fakat bilinçdışımıza yerleşmiş olan inançlarımız yaşamış olduğumuz uyumsuzluğun ana merkezi olabiliyor ve iç sıkıntı hissimizi doğurabiliyor.
İÇ SIKINTISI NEDİR ?
Sebebi anlaşılmayan, belirsiz negatif duygu yoğunluğudur. Her duygunun bir işlevi vardır ve bilinç düzeyinde anlaşılır olmasa dahi bize bir şey anlatır. İç sıkıntı herhangi bir sorumluluğu ya da görevi gerçekleştirmeye çalışırken, yoğun bir ilgi eksikliğine ve odaklanmada zorlanmamıza sebep olan hoşnut olmadığımız duyguların eşlik ettiği bir durumdur. İçimizi sıkan duyguyu tanımlamak, duyguya eşlik eden düşünceleri fark etmek, düşünceleri getiren koşulları saptamak kendimizi tanımanın ve harekete geçmemizin ilk adımıdır. Negatif duygulardan korkmak ve kaçmak yerine onları anlamaya çalışmak, yaşantımızı bize uygun şekilde değiştirmemizi kolaylaştırır. Bazen de bizim isteğimiz dışında gelişen olayların sonucunda negatif duyguları deneyimleyebiliriz ve bu durumda sıkıntı hissinin yaşamımızın bir parçası olduğunu ve tüm duygularımızın aslında geçici olduğunu hatırlamak faydalı olabilir.
Bazı sabahlar kalktığımızda kendimizi kötü hisseder huzursuzluk haliyle uyanırız. Ama ilerleyen saatlerde birden dünyanın en mutlu insanı haline gelebiliriz. Oysa bunun sebebi aslında çok basittir. Bir önceki gün tatsız bir olayla birlikte hayal kırıklığı yaşamış olabiliriz ya da gece kötü bir rüyanın etkisiyle güne eksi modla başlamış olabilir ve gün içerisinde sizi bekleyen harika planla birlikte modumuz yükselebilir. Bu gayet normaldir çünkü duygularımız değişkendir. Her bir duygunun bize gelmesinin bir sebebi vardır. Durduk yere tesadüfen o duyguları hissetmeyiz.
NEDEN İÇ SIKINTISI YAŞARIZ ?
İç sıkıntının sebebini sormak yerine benim yaşadığım iç sıkıntının sebebi tam olarak nedir ve neyle bağlantılıdır sorusunu kendimize sorduğumuzda bir sonraki aşamada ne yapmamız gerektiği kendiliğinden gelecektir.
İç sıkıntı anında hislerimize karşı uyanık kalmalıyız. Öncelikle iç sıkıntıyı bedenimizin hangi bölgesinde hissediyoruz ve eşlik eden duygularımız neler ? Bu sorunun cevabını bulduğumuz an hissettiğimiz şeyin ne olduğunu bulmaya başlarız. Örneğin; çok bunaldığını duvarların üstüne geldiğini, içinde bir sıkıntı olduğunu söyleyen birine , kendine ne yapmak istediğini sormasını isteriz ve büyük olasılıkla nasıl hissettiğini bilmediğini görürüz. Kendisinin neyi mutlu edeceğini bilememek, iç sıkıntısı olarak tanımladığı kompleks duyguları birbirinden ayırt edememek ve bu duyguları tanımlayamamak çok daha derin varoluşsal sancıları beraberinde getirebilir. Ne aradığımızı bilmemek, dış dünyayla ilişki kurmak için gerekli olabilecek, en uygun hedefleri seçme kapasitesinden yoksun olduğu anlamına gelir. Birey içindeki sıkıntıyı gidermenin yolunu dış dünyaya bağladığında ve dış dünya bu beklentilere yeterince iyi cevap vermediğinde hayal kırıklığının eşlik ettiği bir sıkıntı hissi deneyimleyebiliyor. Bunun yerine kişi kendi ihtiyaçlarını karşılayabildiğinde ve içindeki boşluğu doldurmak için gerekli olan içsel kaynaklarını keşfettiğinde sıkılmadan yaşamını devam ettiriyor.
Özet olarak bedenimizde ve zihnimizde kendimize dair ipucu olacak herhangi bir yerden tutup ipin ucunu çekerek nerelere vardığını keşfedebiliriz. Bu elbette tarif edildiği kadar kolay ve keyifli bir süreç olmayabilir ancak sakinleşme aşamasında giderek artan bir keyfe dönüşebilir, sonraki deneyimler için daha sağlam bir zemin hazırlamamıza yardımcı olur.
Dikkat - Online danışmanlık hizmeti, herkese uygun bir hizmet değildir.
İntihar veya kendine zarar vermek gibi düşüncelere sahipseniz, sitedeki hizmetler size uygun olmayabilir.
Bu durumdaysanız aşağıdaki yardım numaraları ile iletişime geçmenizi tavsiye ederiz.
Acil Yardım Hattı: 112, Polis İmdat Hattı: 155, Aile İçi Yardım Hattı: 183, Uyuşturucu İle Mücadele Yardım Hattı: 191