30 Eylül 2023
Sevgili Danışanlarımız,
Pandemi dönemi ile beraber evden çalışma dönemine girildi. Birçok meslek grupları online çalışma sistemine dönmek durumunda kaldı. Çocuk Psikologları, Pedagoglar, Çocuk Gelişimciler de bu kervana katılanlar arasında. Verdiğimiz online seanslar da çocuk ile ilgili birçok durum gözlemledik. Öncelikle çocuklar gözlemleyerek öğrenirler. Çocuklar evde ailelerinde gözlemledikleri davranışları sergilerler aynı zamanda ailelerinin tutumlarına göre davranışları şekillenir. Bu demek oluyor ki 0-6 yaş grubu çocuklarda aileler ile çalışmak, çocuklarıyla doğru ve etkili iletişim kurmak, karşılıklı iletişimlerini güçlendirmek adına online olarak çalışılabilmektedir. Burada önemli olan yardım almak istediğiniz konuyu alanda uzman olan kişiye (pedagoga) açıklamak. Bazı çocukların sergiledikleri davranışlar ya da gelişimsel olarak beklediğimiz bazı becerilerin belli bir yaşta sergilenmiyor oluşu yüz yüze danışmanlığı gerektirebilmektedir. Yardım aldığınız kişinin sizleri bu noktada doğru şekilde yönlendirmesi gerekmektedir.
ONLİNE OLARAK HANGİ KONUDA HİZMET ALABİLİRİZ?
Çocuklarda gözlemlenen davranış problemi, öfke problemi, yeme bozuklukları, uyku problemleri, parmak emme, tırnak yeme, bazı gelişimsel problemler, tek başına oyun oynamama vs. gibi konularda aileler en az lisans mezunu konuda uzman kişilerden danışmanlık alabilmektedir. Sizler de evinizden online görüşme ile çocuğunuzla olan ilişkinizi güçlendirebilir, sorunları ortadan kaldırabilirsiniz.
ONLİNE GÖRÜŞME İLE NASIL ÇÖZÜMLER ÜRETİYORUZ?
Çözüm, görüşmek üzere danışılan konuya göre şekillenmektedir. Önceliğimiz çocuğunuz ile günlük hayatta olan iletişiminizi incelemektir. Çocuğu en iyi anlamanın ve beraberinde davranış değişikliği yaratabilmenin yolu çocuğun dünyasına girebilmekten geçer. Çocuğun dünyasına girebilmek sanıldığı kadar kolay değildir. Çocuğun dünyasına en iyi oyun ile girebilirsiniz. Etkileşimi artıracak doğru oyunlar oynamanız gerekir. Günlük yaşam becerilerini pekiştirecek ya da ihtiyacı olan beceriyi artıracak oyunları seçmelisiniz. Örneğin; paylaşma duygusunu artırmak için sıralı oyunlar oynamak gibi. İniş – çıkış sesleri kullanarak çocuğu yakalamak ve anda tutmaya çalışmak oyunları daha eğlenceli ve öğretici kılacaktır. Bol duyusal oyun oynamanızı önerebilirim. Hem karşılıklı ilişkiyi arttıracaktır hem de pandemi döneminde evde kalan çocukların farklı duyuları keşfetmesi hareketliliğini azaltarak dikkat süresini artmasını sağlayacaktır. Bunun yanında çocuklar hissettikleri duyguların farkında fakat ifade edememektedirler. Duygularını yoğun yaşayan çocuklar dışarıya uygun olmayan dürtüsel davranışlar olarak yansıtabilmektedir. Bu durumu çözebilmek için sınırlar koymanın yanı sıra duygularını yansıtabilmek gerekir. Öfke sorunlarını, çocuğun duygularını yansıtarak beraberinde de davranışa sınır getirerek çözülmesi istenir.
Unutulmamalıdır ki değişim evde başlar. Çocuklar evde gözlemlediği davranışları sosyal ortamda yansıtırlar. Bu nedenle online seanslar ile her an ulaşabileceğiniz uzmanlar sayesinde çocuğunuzun davranışlarına hangi durumda nasıl davranacağınızı öğrenmiş olacaksınız. Sorunlarınıza daha detaylı çözümler sunabilmek için buradayım. Bol oyunlu ve bol gelişimli günler dilerim.
Çocuk Gelişimci ve Oyun Terapisti
DİDEM NALCIOĞLU
Dikkat - Online danışmanlık hizmeti, herkese uygun bir hizmet değildir.
İntihar veya kendine zarar vermek gibi düşüncelere sahipseniz, sitedeki hizmetler size uygun olmayabilir.
Bu durumdaysanız aşağıdaki yardım numaraları ile iletişime geçmenizi tavsiye ederiz.
Acil Yardım Hattı: 112, Polis İmdat Hattı: 155, Aile İçi Yardım Hattı: 183, Uyuşturucu İle Mücadele Yardım Hattı: 191