Psikologların Koçlardan farkı

16 Eylül 2023

Burak

Günümüzde birçok şirket artık organizasyonel yapısını iyileştirebilmek, motivasyonunu ve çalışanlarının verimini arttırmak için yardım alıyorlar. Yardım istenmeden yapılacak bir konu değildir. Yani birisi sizden yardım istemelidir ki siz de ona elinizdeki olanaklarla en üst seviyede yardım edebilin. Ne yazık ki psikolojik yardımın ülkemizde hala bir kanunu olmadığı için, psikolojiden biraz anladığını düşünen kişiler psikolojik yardım vermeye başladılar. Herkesin mesleğine saygı duymakla beraber konu insan olduğu zaman biz psikologlar biraz hassaslaşıyoruz. Günümüzün popüler kavramlarından olan koçluk mesleki anlamda şirket çalışanlarına birçok yardımda bulunabilir. Ancak ne yazık ki bazı “koç” arkadaşlarımız isteyenlere psikolojik yardımda da bulunmaya veya psikolojik eğitimler vermeye başladılar. Bu noktada kariyerimi ve eğitimimin uzun bir kısmını kurumsal psikoloji konusunda uzmanlaşmaya ayırmış birisi olarak bazı kavramların doğru açılımını sizlere aktarmak istiyorum.

Yaptığım araştırmalar sonucunda öğrendiğim kadarıyla koçlar kendilerini “bugünü ve geleceği” düzenlemeye destek olan kişiler olarak adlandırıyorlar. Bunun yanında psikologları da “geçmiş ve bugün” ile ilgilenen meslek sahipleri olarak aktarıyorlar. Şunu bir açıklığa kavuşturalım kişilerin düşünce kalıpları ve algıları onların geçmişinde oluşur. Bu kalıplaşmadan dolayı da insanların bir konu ile ilgili bakış açıları çok kolay değişmez, özellikle iş hayatında. O yüzden danışanın geçmişi, olayları nasıl algıladığı çok doğru bir şekilde analiz edilmelidir ki ondan sonra geleceği inşa edilsin. Yoksa tamamen bir enkazın üzerine dikilmeye çalışan bir binaya benzer ve en ufak bir depremde yıkılır.

Kurumsal psikologlar kişinin geçmiş haritasını şekillendirip üzerine nasıl bir bina inşa etmesine yardımcı olurken, danışana kendini analiz etme şansını da sunmaktadırlar. Aynı şekilde şirketlere verilen eğitimlerde de grup psikolojisi en az üniversite seviyesinde bilinmeli ve analiz edilebilmelidir ki tam doğru ihtiyaçlar karşılanabilecek şekilde eğitim verilebilsin ve verimli olsun. Çünkü konu insan olduğu zaman hiçbir zaman tek bir doğru ve tek bir iyileştirme yolu yoktur. O yüzden tekrar ediyorum koçların mesleklerine saygı duymakla beraber psikolojik alt yapıları olmadan mesleği yapmalarının ne yazık ki uygun olmadığını düşünmekteyim.

Dikkat - Online danışmanlık hizmeti, herkese uygun bir hizmet değildir.
İntihar veya kendine zarar vermek gibi düşüncelere sahipseniz, sitedeki hizmetler size uygun olmayabilir.
Bu durumdaysanız aşağıdaki yardım numaraları ile iletişime geçmenizi tavsiye ederiz.

Acil Yardım Hattı: 112, Polis İmdat Hattı: 155, Aile İçi Yardım Hattı: 183, Uyuşturucu İle Mücadele Yardım Hattı: 191