Çocuklar Davranışlarımızı Rol Model Alır

29 Eylül 2023

Burak

Çocuklar ebeveynlerini rol model alır onları taklit ederek yaşamın içine dahil olurlar. Aslında hem ailesi hem çevresi hem arkadaşları onun için bir modeldir.

Bizler “kitap okumuyorsun kitap okumalısın, kitap çok faydalıdır” diyip daha sonra elimize kitap değil telefonu alır saatlerce sosyal medyada vakit geçirirsek veya çocuğumuz arkadaşına bağırdığında “bağırmak yanlış bir davranış yapmamalısın” diyerek kendimiz evin içinde eşimize veya telefonla konuşurken karşı tarafa bağırır, hakaret edersek dediklerimizle yaptıklarımız çelişki içerisinde olur ve çocuk davranışı kafasında şema eder söylediğiniz sözleri değil. Bir davranışı kazandırmak için onu somut olarakta çocuğun görmesi gerekmektedir. “Meyve ve sebzeler çok sağlıklıdır”diyorsak ama evde abur cubur bulunduruyor, meyve, sebze yemiyorsak burada sözüne ettiğimiz durumu çocuk kendine örnek almaz.

Aksine “sen yemiyorsun ki ben neden yemeliyim”? gibi cevaplar verecektir.Bizler içinde durum böyledir aslında.Bizlere söylenen sözler bir zamandan sonra bizde etki yaratmaz fakat denilen sözün karşılığı olan davranışı gördüğümüzde söylenen sözleri ciddiye alırız.

Ama ben yetişkinim iş yerimde yoğundum o yüzden bu o olaydan dolayı böyle davrandım, çok yorgunum, bu kadar dikkat edemem ama çocuğum etmeli örnek davranışlar göstermeli diye düşünüyorsak çocuğumuzu da bizim yaşadığımız olumsuz durumlar yaşadığınıda düşünmeliyiz? Yanlış bir davranış yaptığında bu davranışı neden yaptı?Acaba o olayda ne hissetti? Acaba neyi düşünerek bunu yaptı? O gün acaba nasıldı yorgun muydu. Çünkü çocuklarımızda yorgun olabilirler hem fiziken hemde ruhsal olarak.

Çocuktur o diye düşündüğümüz yavrularımızında bir olay karşısında üzüldüğünü ,sıkıldığını bilmeliyiz. Ve aslında hem çocuğumuzda değiştirmek istediğimiz davranış varsa kendimize bakmalıyız ki bizler çocuklarımızın aynalarıyız bunu her ne kadar bazen kabul etmesekte onlar için ayna işlevi görmekteyiz. Bu yüzden hem de güvenli bağ ve iletişim için yaptıklarımızla dediklerimizin arasında çelişki bulundurmamalıyız. Dediğim gibi çocuklar davranışlarımızı model alır sözlerimizi değil.

Dikkat - Online danışmanlık hizmeti, herkese uygun bir hizmet değildir.
İntihar veya kendine zarar vermek gibi düşüncelere sahipseniz, sitedeki hizmetler size uygun olmayabilir.
Bu durumdaysanız aşağıdaki yardım numaraları ile iletişime geçmenizi tavsiye ederiz.

Acil Yardım Hattı: 112, Polis İmdat Hattı: 155, Aile İçi Yardım Hattı: 183, Uyuşturucu İle Mücadele Yardım Hattı: 191