Ebeveyn Tutumları

01 Ekim 2023

ebeveyn-tutumlari

Çocukların hayata ilk hazırlandığı okul ve öğretmen, ailesidir. Okul öncesi dönemde çocukların kişilik özelliklerinin, sosyal becerilerinin ve birtakım değerlerin kazanıldığı kritik bir evrede aile, ilk iletişime başlanılan yer olarak hayatlarında önemli bir yere sahiptir. Ebeveynlerin en büyük kaygısı iyi bir aile tutumu sergileyebilmektir. İyi bir ebeveynlik tutumu nasıl olmalı, gelin beraber inceleyelim.

 

Ebeveyn tutumları:

Otoriter ebeveynlik tutumu, ebeveynler çocuklarına karşı katı bir disiplin anlayışına sahiptir. Çocukların kendilerine itaat etmeleri istenir. Çocuklara karşı duygusal destek ve ilgi yetersizdir. Çocuklar devamlı sorgulanır. Çocukların davranış ve tutumları devamlı kontrol edilmeye ve değiştirilmeye çalışılmaktadır. Bu ebeveynlik tutumuyla büyüyen çocukların özsaygılarının düşük, kaygı düzeylerinin yüksek olduğu ve sosyal uyum sorunları yaşadıkları görülmektedir.

 

İzin verici ebeveyn tutumu, ebeveynler çocuklarına karşı sınırsız ve kontrolsüzdür. Aşırı bir hoşgörü vardır. Tutarsız bir disiplin anlayışı ile çocukların istenmeyen davranışları dahi görmezden gelinmektedir. Çocukların her istek ve davranışını sonsuz kabul edici bir tutumla hemen yerine getirildiği yaklaşımdır. Çocuklar aşırı hoşgörü altında ihmal edilmektedir.

 

Aşırı koruyucu ebeveyn tutumu, ebeveynler çocuklarına karşı gerektiğinden fazla kontrol ve özen gösterirler. Çocuğun sahip olduğu ruhsal ve gelişimsel dönem göz önünde bulundurulmaksızın yeni deneyimler kazanmalarına izin vermeme, her şeyi çocuk yerine yapma durumları gözlemlenebilir. Bu durumda aşırı bağımlı, güvensiz, duygusal kırıklıkları olan bir kişilik gelişmektedir.

 

Demokratik ebeveyn tutumu, ebeveynlerin çocuklarıyla sağlıklı bir iletişim kurduğu ve çocuğun ilgi ihtiyacının karşılandığı özerklik geliştirmesine yardımcı olduğu bir tutumdur. Bununla birlikte doğru disiplinin de olduğu çocuğun sağlıklı bir birey olmasının istendiği ebeveyn tutumudur. Demokratik bir ebeveyn tutumunda büyüyen çocuklar, olumlu gelişim ve uyum özellikleri göstermektedir. Sosyal-duygusal yeterliliklerinde ve duygularını düzenlemede daha iyi oldukları gözlemlenmiştir.

 

Tüm bu ebeveyn tutumlarına bakacak olursak en doğru tutumun demokratik tutum olduğunu söyleyebiliriz. Ebeveyn tutumları; çocukların ihtiyaçlarına cevap verme derecesi, anne-babaların çocuklara yönelik istekleri, kontrolleri ya da çocuktan beklentilerine göre belirlenmektedir. Çocuklarımızın ilk 6 yılı çok önem arz etmektedir. Gelişimsel süreçlerinde mutlaka destek almak, hangi durumlar da nasıl davranacağınızı bilmek önem arz etmektedir. Daha fazla bilgi, doğru sınır koyma ve muhakeme içerikli oyunları keşfetmek için bana ulaşabilirsiniz. Sorunlarınıza daha detaylı çözümler sunabilmek için buradayım. Bol oyunlu ve bol gelişimli günler dilerim.

Çocuk Gelişimci ve Oyun Terapisti

DİDEM TAŞKIRAN

Dikkat - Online danışmanlık hizmeti, herkese uygun bir hizmet değildir.
İntihar veya kendine zarar vermek gibi düşüncelere sahipseniz, sitedeki hizmetler size uygun olmayabilir.
Bu durumdaysanız aşağıdaki yardım numaraları ile iletişime geçmenizi tavsiye ederiz.

Acil Yardım Hattı: 112, Polis İmdat Hattı: 155, Aile İçi Yardım Hattı: 183, Uyuşturucu İle Mücadele Yardım Hattı: 191