İçerik Pazarlamasının Göz Bebeği: Hikaye Anlatıcılığına Giriş

17 Eylül 2023

Burak

Hikaye anlatıcılığı, günümüzde pek çok yerde karşılaştığımız bir kavram. Söz konusu düşünce veya duyguyu karşı tarafa aktarmadaki gücüyse tartışılmaz. Peki, tam olarak nedir hikaye dediğimiz şey, gücünü nereden alır? İçerik pazarlamasındaki yeri nedir, neden önemlidir? Bugün, birlikte hikaye anlatıcılığının temellerinden söz edelim istiyorum. Gelin, şimdi nedir ve neden sorularına bakalım, ilerleyen yazılarda da nasıl’a odaklanalım; tahmin edersiniz, etkili hikaye anlatmanın yolları detaylı olarak başlı başına incelenmesi gereken bir konu ve o noktaya gelene kadar konunun temellerine bir göz atmakta fayda var.


“Hikaye anlatımı, fikirlerinizi dünyaya yaymanın en güçlü yoludur”

Robert McKee, “Hikaye anlatımı, fikirlerinizi dünyaya yaymanın en güçlü yoludur,” diyor. Gerçekten de öyle. En temel anlatımla, iletmek istediği mesajı doğrudan değil de; hikayeleştirerek ve böylece dinleyeni de sürecin içerisine dahil ederek anlatan kişilere hikaye anlatıcısı diyoruz. Böylece her dinleyenin, kendisine aktarılan konuya, kişisel perspektifinden ve hayata bakış açısından yola çıkarak katkıda bulunma şansı oluyor. Çünkü tahmin edersiniz, anlatılan her hikayenin bireylerde uyandırdıkları, onlara çağrıştırdıkları çok farklı. Dolayısıyla, sosyal medya özelinde konuşursak – takipçilerinizle olan etkileşiminizi artırmak ve aranızda duygusal bağ kurmak istiyorsanız, hikaye anlatıcılığının inceliklerini bilmenizde fayda var.

Çocukluğumuzdan beri hikaye dinliyoruz. Öncelikle size sormak istiyorum, nedir hikayeyi hikaye yapan? Bana sorarsanız hemen hemen her hikayede; bir problematik durum, bu problematik durumdan kurtarılması gereken bir kişi ve hikayeyi çözüme kavuşturacak bir kahraman vardır. İşte içerik pazarlamasında hikaye anlatıcılığının temelini de bu oluşturuyor. Tek fark, burada kahraman; sizin ürününüz veya sunduğunuz hizmet oluyor. Buradan yola çıkarak, iletişim stratejilerinizi belirlerken; hem daha önce yaşadığınız olay ve durumların hikayesel gücünü kullanabileceğinizin hem de yaratıcılığınızın sınırlarını zorlayarak olası senaryolar kurgulayabileceğinizin altını çizmek istiyorum. Hedef kitlenize doğrudan, “bu ürün veya hizmet size bunu sağlar” demek yerine; ürün veya hizmetinizin faydalarını gerçek bir hikaye üzerinden göstererek veya yarattığınız bir kurgu aracılığıyla hikayeleştirerek, çok daha etkili bir etkileşim ortaya koymak sizin elinizde.


“Hikayeler anlatılmak isteneni anlamlandırıyor”

Hikayelerin bu gücü nereden geliyor diye sorduğunuzu duyar gibiyim. Gelin, biraz da hikayelerin neden bu denli etkili olduğundan söz edelim. Bir hikaye duyduğumuzda, beynimizdeki mutluluk ve heyecan duygularıyla ilintili kimyasalların ve dolayısıyla nöronların uyarıldığını biliyor muydunuz? Bu yüzden, birtakım sayısal verileri veya sonuçları dümdüz bir şekilde sıralamaktansa, onları bir anlatının parçası haline getirerek aktarmak fark yaratıyor.

Hikayeler anlatılmak isteneni anlamlandırıyor ve bizler, anlamlandırabildiğimiz şeyler tarafından etkileniyoruz. Bir düşünün, aslında çok temel bir mantık. Zihninizde bir yere oturtamadığınız, sizin için bir şey ifade etmeyen bir düşünceden etkilenir misiniz? Tabii ki hayır. İşte, hikayeler bunu sağlıyor. Sizin duygularınıza dokunuyorlar, size bir şeyler öğretiyor; önce duyguya, sonra düşünceye, ardından genel tavra ve en son davranışa etki ediyorlar.


“Hikaye anlatıcılığı; söz konusu ürünlerin veya hizmetlerin en güçlü yanlarını doğru bir şekilde gün yüzüne çıkaran ve ışıldamalarını sağlayan bir konsept”

Karmaşık gibi görünen konuları basitleştiriyorlar, adeta evrensel bir dil gibi – herkese hitap ediyorlar, çünkü duygulara dokunuyorlar. Ve biliyorsunuz, duygular hepimizin ortak paydada buluştuğu bir nokta. Hedef kitlenizle aranızda bir bağ kuruyorlar dememin sebebi bu; çok daha derin, samimi, kişisel bir bağ yaratıyorlar. Karşı taraf, anlattığınız hikayeleri duyduğunda artık herhangi bir marka olarak görmüyor sizi; kendisiyle bazı yönlerden özdeşleştirdiği, değerlerine ve önceliklerine aşina olduğu özel bir marka olarak tanımaya başlıyor.

Özellikle içerik pazarlaması sektöründe, hikaye anlatıcılığı; söz konusu ürünlerin veya hizmetlerin en güçlü yanlarını doğru bir şekilde gün yüzüne çıkaran ve ışıldamalarını sağlayan bir konsept. Gelecek yazımda, etkili hikaye anlatmanın püf noktalarından söz etmek için sabırsızlanıyorum. Takipte kalın!

Dikkat - Online danışmanlık hizmeti, herkese uygun bir hizmet değildir.
İntihar veya kendine zarar vermek gibi düşüncelere sahipseniz, sitedeki hizmetler size uygun olmayabilir.
Bu durumdaysanız aşağıdaki yardım numaraları ile iletişime geçmenizi tavsiye ederiz.

Acil Yardım Hattı: 112, Polis İmdat Hattı: 155, Aile İçi Yardım Hattı: 183, Uyuşturucu İle Mücadele Yardım Hattı: 191