Aile Danışmanı-Eğitim Koçu
Şeyma Sultan Erol
12 Mart 2025
Son günler de basında da sıkça yer alan Ece Gürel olayını hepimiz biliyoruz kendisinin mobbinge uğradığını da yakınları belirtmişti. Mobbing, bir kişinin iş veya sosyal hayatında sistematik olarak psikolojik baskıya, yıldırmaya veya dışlanmaya maruz kalmasıdır. Genellikle tekrar eden, kasıtlı ve zarar verici davranışlar içerir. İş ve sosyal hayatta sıklıkla karşılaştığımız mobbing sürekli ve sistematiktir, kurbanı psikolojik olarak yıpratan bir süreçtir. Sonuçları kişiden kişiye değişse de genellikle psikolojik olarak yıpranma, işten ayrılma, güvensizlik hatta depresyon ve kaygı bozukluğu gibi etkileri olabilmektedir. Mobbing ciddiye alınmalı ve mutlaka destek alınmalıdır. Bunda hepimiz hemfikiriz. Destek kısmında işler biraz karışıyor maalesef. Öncelikle kimlerden destek almalıyız bunlardan bahsetmek istiyorum.
Psikolog, psikiyatrist psikolojik danışmanlardan destek almalıyız. Neden? Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneğinin ve Türkiye Psikiyatri Derneğinin de belirttiği gibi Psikiyatristler, Psikolojik Danışman ve Rehberlik Uzmanları, Psikiyatri Hemşireleri ve Sosyal Hizmet Uzmanları ruh sağlığı çalışanları olarak geçmektedir. Bu meslekleri yapan kişiler gerekli eğitimleri alarak görev tanımları sınırında ruh sağlığı hizmeti vermektedir.Mobbing sonucu yaşanılan depresyon ve kaygı bozukluğunun etkisiyle de insanlar kaçış mekanizmalarını kullanırlar. Bu kimi zaman din olur, kendilerini hayattan soyutlayacak derecede ibadetler ederler. Kimisi aşırı eğlenceye düşer, kimisi kendisini kapatır dışarıya tamamen kimisi açar. Kimidi yemeğe düşer duygusal yeme bozukluğu yaşayabilirler. Kimisi maalesef günümüzde de en büyük toplumsal sorunlardan birisi olan madde bağımlılığına düşer. Kimisi de spiritüel olaylara bağlanır. Burçlara ilgili olmak gayet doğal bir şeydir, iki kişi bir araya gelince kahve saatlerimiz vardır bizim. Ay hadi kapatalım deriz. Atasözlerimizde bile vardır fala inanma falsız da kalma. Ece de hepimiz gibi gündelik sorunlarından kaçmak için kendisini bir hobiye adamıştı. Ama kaygı durumunda bu adanmışlık tehlikeli boyutlara çıkabilmekte maalesef.
Ruh sağlığı yasası çıkmalı çünkü herkes kendini danışman olarak nitelendirdikçe psikolojik olarak zor durumda olan kişilerin ufak bir kaçış noktası arayışını kötüye kullanabilmekte ve ciddi bir sektör oluşmaktadır. Ruh sağlığı hizmeti bir dahiliye uzmanına gitmek gibi kolay olmalı. İnsan başı ağrıdığında doktora gidebiliyorsa eğer kalbi ağrıdığında da ruh sağlığı uzmanına gidebilmeli. Lüks olmamalı ya da ayıp! Açık Öğretim Fakültesindeki Sosyal Hizmet vb. kapatılmalı çünkü çıkmış sorulardan çalışılarak vaka görmeden bitirilen okulun diploması ile alınan aile danışmanlığı eğitimi sonucunda herkes “danışman” olmamalı ruh sağlığı yasası çıkmalı ve multidisipliner olarak belirttiğimiz uzmanlar bir arada çalışmalı. Yapılacak ufacık hamleler bir toplumun sosyal refaha ulaşmasını kolaylaştırır.
Yazıma son vermeden önce bu yazıya okuyan sevgili okuyucuma sesleniyorum. Kendini çıkmazda hissediyor, artık tükendiğini hissediyorsan ya da seni yoran şeylerle yüzleşmekten korkuyor kaçıyor ama bir yerlerde var olması seni huzursuz hissettiriyorsa lütfen yetkin olduğunu düşündüğün bir ruh sağlığı uzmanı ile görüşün.
Sevgili anneler ve babalar. Çocuğunuzu küçük yaşlardan itibaren bir sanat/ spor dalına yönlendirin. Günde bir saat gittiği resim ya da müzik kursu çocuğunuzu psikososyal anlamda ileriye taşıyacaktır. Bir derneğin gönüllük çalışmalarına yönlendirmeniz, vicdani anlamda rahatlatacak kendisinden dezavantajlı konumda olan bireylerle de iletişim kurabilmesini sağlayacaktır. Okulunda, sosyal ortamında zorbalığa uğradığını düşünüyorsanız bir uzmandan destek almaktan çekinmeyin. Unutma, yüzleşmek acı verici olsa da kaçmaktan daha iyi sonuçlara yol açacaktır.
Dikkat - Online danışmanlık hizmeti, herkese uygun bir hizmet değildir.
İntihar veya kendine zarar vermek gibi düşüncelere sahipseniz, sitedeki hizmetler size uygun olmayabilir.
Bu durumdaysanız aşağıdaki yardım numaraları ile iletişime geçmenizi tavsiye ederiz.
Acil Yardım Hattı: 112, Polis İmdat Hattı: 155, Aile İçi Yardım Hattı: 183, Uyuşturucu İle Mücadele Yardım Hattı: 191