Sınav Odaklı Ebeveyn Olmak

sinav-odakli-ebeveyn-olmak

Son yıllarda sürekli değişen eğitim sistemi, çocukların okul yaşamının sınav odaklı bir hale gelmesine neden oldu. Ne yazık ki ebeveynlerde de aynı durum gözleniyor. Özellikle annelerin çocukları sınav odaklı yetiştirmesi, etütten özel derse kadar sürekli dolu bir programa sokması, birçok soruna neden oluyor.

Özellikle ortaokul ve lise öğrencisi çocuğu olan danışanlarımdan gelen şikayetler, çocuğun sosyalleşmesi, ders çalışmak istememesi gibi birçok problemlerden oluşuyor. Sabah okula giden bir çocuk düşünün. Sabah 9'da ders başlıyor, öğleden sonra 15:00 civarında bitiyor. 15:30-16:00 arasında çocuk etüte gidiyor. Akşam 19:00-20:00 arası yemek yiyor ve sabah erken kalkıp aynı rutini tekrarlıyor.

Hafta sonu biraz rahatlarım diye düşünürken hafta sonu da özel ders ya da dersane rutini başlıyor. Tam gün mesai şeklinde test kitaplarıyla dolu odasında yaşamaya çalışan çocuktan ne bekleyebiliriz?

Sosyalleşmesi (aslında nefes alabilmesi) için zamanı olmayan bu çocuğun ders odaklı yaşaması mümkün mü? Tabi ki değil. Çocukların sınavlardan tam puan almaya ihtiyaçları yok. Öz farkındalık kazananıp ne istediklerini bilen bireyler olmaya ihtiyaçları var.

Ders için zamanı olacaktır, sorumluluğunu yerine getirecektir. Ancak sürekli ders ve test çözerek büyümeye çalışmasını bekleyemezsiniz.


Ergenlik döneminde yaşanan değişimler bir yandan, sosyal çevresi ve kendiliğinin gelişmesi diğer yandan onu şaşırtırken sadece okul odaklı yetişmesini istemek çok yanlış. Çocukların 11-12 yaşında stres dolu olduklarını görmek üzücü. Özellikle ailelerinin baskısı ve aşırıya kaçan motivasyonu bu küçük omuzlar için fazla ağır bir yük haline geliyor.

Ebeveynlerin çocuklara kaliteli zamanı vermesi ve okul, etüt, dersane üçgenine sıkıştırmaması ruh sağlığı açısından son derece önemli.

Unutmayın çocuğunuz doktor olmayabilir, mühendis olmayabilir ama çok başarılı bir sporcu ya da jimnastikçi olabilir. Yazar olabilir, eğitimci olabilir. Bu kararı ona bırakıp teşvik ederseniz çocuğunuzun stresi de azalacaktır.

Dikkat - Online danışmanlık hizmeti, herkese uygun bir hizmet değildir.
İntihar veya kendine zarar vermek gibi düşüncelere sahipseniz, sitedeki hizmetler size uygun olmayabilir.
Bu durumdaysanız aşağıdaki yardım numaraları ile iletişime geçmenizi tavsiye ederiz.

Acil Yardım Hattı: 112, Polis İmdat Hattı: 155, Aile İçi Yardım Hattı: 183, Uyuşturucu İle Mücadele Yardım Hattı: 191