Sürekli yeme isteği sevgi eksikliğinden mi?

surekli-yeme-istegi-sevgi-eksikliginden-mi

Derler ki; Annesinin doyuramadığını dünya doyuramaz. Sadece anne ile sınırlamamak gerek tabi ki ebeveyninin doyuramadığını dünya doyuramaz aslında. Burada kast edilen her ne kadar sevgi açlığı olsa da bağlantılı bir konudan bahsetmek isterim.

Bazı kişiler aslında fizyolojik bir rahatsızlığı yokken bile çok fazla yemek yeme isteği duyarlar.

Duygusal yeme alışkanlığı, stres, depresyon veya yalnızlık gibi duygusal durumlar sürekli yeme isteğine yol açabilir. Bu durum, açlık hissinden ziyade duygusal tatmin arayışıyla ilişkilidir.

Küçük büyük çoğu insanda bu durumu gözlemlemekteyim aslında. Eşinden yeteri kadar sevgi görmeyen kadınlar fazla yemek yemeye yönelebilmekte. Anne babasından yeteri kadar ilgi görmeyen çocuklar fazla yemek yemeye yönelebilmektedir.

Gerçekten ihtiyacımız olan yemek yemek mi yoksa görünür olup, değerli hissedip sevilmek mi?

İhtiyaçlar hiyerarşisinde de yer alır bu durum. İnsanların yemek yemek gibi fizyolojik ihtiyaçlarının yanında; sevilmek, değer görmek, saygı görmek gibi psikolojik ihtiyaçları da vardır. Bu ihtiyaçlar karşılanmadığı zaman kendilerini mutsuz hissederler ve yemek yerken devreye giren haz duygusu onlara mutluluk verdiği için mutsuz oldukları vakitlerde yemek yemeye yönelirler.

Burada ebeveynlere tavsiyem çocuklarınızı gerçekten dinleyip anladığınızdan emin olmanız. Ona değerli olduğunu hissettirmeniz. İlk etapta sevginiz ile doyan çocuk ruhsal bir tatmin elde ettiği için aslında ihtiyacından fazla yemek yemeye de yönelmeyecektir. İlerleyen safhalarda ise sevgide doyum elde ettiği için sevgi açlığı hissedip, yanlış yerlerde sevgi aramayacaktır bağlantılı olarak.

Yetişkinlere tavsiye olarak; Psikoterapi teknikleri ile duygusal açlıktan kurtulmak mümkündür.

Stresli ve mutsuz hissettiğinizde, Stresi yönetmek için meditasyon, yoga ve egzersiz gibi aktivitelerden faydalanabilirsiniz.

Sevgiler.

Dikkat - Online danışmanlık hizmeti, herkese uygun bir hizmet değildir.
İntihar veya kendine zarar vermek gibi düşüncelere sahipseniz, sitedeki hizmetler size uygun olmayabilir.
Bu durumdaysanız aşağıdaki yardım numaraları ile iletişime geçmenizi tavsiye ederiz.

Acil Yardım Hattı: 112, Polis İmdat Hattı: 155, Aile İçi Yardım Hattı: 183, Uyuşturucu İle Mücadele Yardım Hattı: 191