Ruminasyonların Kıskacında Geçen Hayatlar

ruminasyonlarin-kiskacinda-gecen-hayatlar

Ruminasyon nedir?

"Ruminasyon" bir şeyler hakkında tekrar tekrar düşünmek anlamına gelir. ilginçtir ki bu kelime, ineğin midesinin bir bölümüne verilen Latince isim rumen kökünden gelir ve geviş getirmek anlamında da kullanılır. İnekler, yediklerini uygun bir şekilde sindirmek için iki kez çiğnerler. Sık sık bir şeyin "düşünceyi beslediğinden" veya "bir fikri sindirmek" zorunda olduğumuzdan bahsetsek de ruminasyon -dönüp dolaşıp aynı şeyi düşünmek- moral bozukluğuna ve uykusuzluk, enerji eksikliği, konsantrasyon eksikliği gibi depresyon belirtilerine, en kötü durumda ise depresyonun kendisine yol açabilir.

Özellikle üzgün ve moralsiz olanlar ile depresyon yaşayanlar sık sık derin düşüncelere dalar. Örneğin; Kadın yemek yaparken kendini birden onu üzen, etkileyen olayı düşünürken bulur. Hayatına bir şekilde devam ediyor olarak görünür ama zihni hep o olay ile meşguldür. Beynimizin bizi tuttuğu bu düşünce bombardımanı zihinsel yorgunlukla beraber fiziksel olarak da bizi halsiz ve güçsüz hissettirebilir. Çünkü biz her ne kadar devam etmeye çalışsak da beynimizin içinde dönen "NEDEN?" "NİÇİN?" "NASIL?" Soruları bizi yorar.

Düşünsenize günün sekiz-dokuz saatini düşünerek geçiriyorsunuz yaşamdan ne kadar tat alabilirsiniz ki? O ana takılı kalırsanız hayatın bize sunduğu güzellikleri görmemeye başlarız ve elimize geçen fırsatları elimizin tersi ile itmiş oluruz. Bazı günler bu düşünceler bizi uykusuz bırakır ve derin bir uyku dahi alamayız.

Peki bu ruminasyon kıskacından kurtulmak için ne yapmalıyız?

Ruminasyona neden olan olumsuz ve takıntılı düşüncelerden kurtulmak için dikkat dağıtma yöntemleri, meditasyon, düşüncelerin daha planlı bir şekilde işlenmesi ve harekete geçmek, egzersiz yapmak, doğada zaman geçirmek gibi yöntemler etkili olabilir.

Unutma güzel insan! Sen düşünerek o an yaşanan olayı çözemezsin çünkü o ana dönme şansın yok. Ama önünde yaşanmaya değer bir hayat var ve seni bekleyen bu günlere sağlıklı adımlar atabilmen için tekrarlayan düşüncelerin kıskacından kurtulmalısın.

Dikkat - Online danışmanlık hizmeti, herkese uygun bir hizmet değildir.
İntihar veya kendine zarar vermek gibi düşüncelere sahipseniz, sitedeki hizmetler size uygun olmayabilir.
Bu durumdaysanız aşağıdaki yardım numaraları ile iletişime geçmenizi tavsiye ederiz.

Acil Yardım Hattı: 112, Polis İmdat Hattı: 155, Aile İçi Yardım Hattı: 183, Uyuşturucu İle Mücadele Yardım Hattı: 191